Cat costa taxa de imbalsamare la spital?

CAT COSTA TAXA DE IMBALSAMARE LA SPITAL?

Una dintre intrebarile ce apar dupa decesul unui pacient, survenit la un spital, fie el de stat sau privat, este legata de pretul pentru imbalsamarea defunctului.

Conform legii, daca pacientul decedat este asigurat, taxa de imbalsamare la spital este zero. In caz contrar, spitalul va percepe doar pretul pentru spitalizare si servicii medicale, in niciun caz  pentru imbalsamarea acestuia, deoarece este interzis prin lege ridicarea de catre apartinatori a trupului neinsufletit fara a fi fost imbalsamat.

Cu toate acestea, regulile difera de la un spital la altul: se pot percepe diferite taxe pentru alte servicii.

De aceea, este important sa va informati din timp cu privire la toate aceste taxe, astfel incat sa nu fiti obligati sa platiti costuri neasteptate sau pentru servicii gratuite.

Spre exempli, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti nu se percepe taxa de imbalsamare, pe cand la Spitalul Clinic Judetean de Urgente “Sfantul Spiridon” din Iasi procedura are un cost de 30 de lei.

Fie ca se percep sau nu taxe pentru imbalsamare va trebui, in mod obligatoriu, sa fie afisate pe site-ul spitalului respectiv, iar in caz contrar sa va fie oferit un numar de telefon de suport, unde sa aflati mai multe detalii.

In spitalele care percep un cost de imbalsamare, explicatia sta in faptul ca aceaste proceduri nu sunt decontate de C.A.S. Pentru orice taxa platita, in mod obligatoriu trebuie sa vi se ofere chitanta sau bon fiscal.

Leave your reply